ört recept

Maskrosfräs

Plocka gröna blomknoppar och fräs några minuter i olivolja, stänk lite citronsaft på de nu av hettan utslagna gula knopparna. Krydda med lite salt.

 

Grobladsfröröra

Plocka de bruna fröna från grobladets fröställning, koka dem några minuter i lite vatten, det blir en grötliknande konsistens. Blanda med olja, vinäger o salt.

 

Ängssyrestuvning

Plocka, skölj o förväll ängssyrebladen (och t.ex. späda groblad) i hett vatten några minuter. Grovhacka den urkramade massan. Bryn ordentligt med smör i kastrull, i med bladen, låt det fräsa 5 minuter. Dofta över mjöl under tiden, rör runt med sked. Smaka av med lite salt, peppar, muskötnöt o socker. Späd med grädde eller mjölk.

 

Fläderblomssaft (eller syren)

Plocka uppåt hundra klasar fläderblommar, rensa bort största stjälkarna. Skiva tre citroner tunnt (ekologiska). Häll över två liter uppkokat vatten där du blandat i ett kilo socker och 70 gram citronsyra. Täck med lock. Förvara svalt i 5 dagar. Rör om en gång om dagen.

 

Flädercitronmarmelad

När saften silats (se ovan) samlar du ihop alla citronskivor o lite fläderblommor. Finhacka/mixa dem lätt, koka dem tio minuter i 1 dl flädersaft o 1 dl socker, utan lock tills marmeladen tjocknar. Väldigt god ihop med digestive kex då den är lite besk.

 

Nässelpesto

Plocka en liter nässlor, förväll o hacka/mixa dem ihop med 1 dl nötter, 1 dl olivolja, 1 tsk salt, 1 msk citronsaft, 1 pressad vitlöksklyfta. Eventuellt oxå 1 dl ost o 2 msk kapris.

  


Nedan följer exempel på olika växters användningsområden:

 Sallad:

Ängssyra, Harsyra, Boklöv, Björklöv, Almfrön, Granskott, Tallskott, Rönnblad,

Löktrav, Lomme, Vitplister(sockernässla), Kärleksört, Kirskål, Lindblad, Tussilagoblad

 

Varma rätter:

Ängssyra, Kirskål, Enbär, Löktrav, Lomme, Nässlor

 

Smoothie:

Ängssyra, Harsyra, Boklöv, Björklöv, Almfrön, Granskott, Tallskott, Rönnblad,

Kärleksört, Vitplister(sockernässla), Kärleksört, Kirskål, Lindblad, Tussilagoblad

 

Te:

Blåbärs-, Hallon-, Vinbärsblad, Nässlor, Björkblad

Write a comment

Comments: 0