sommarsolstånd 2015

Söndagen den 14e juni sker årets fjärde träff för ”Böja linjer och bygga cirklar”, en serie kurser med fokus på närvaro, kreativitet och naturkontakt. Denna gång är temat Sommarsolståndet.

Vi skapar en cirkel tillsammans, vandrar ut i naturen, släpper taget om det som varit och bjuder in nytt med närvaro o kreativitetsövningar. Vi tänder en brasa, bjuder in elementen, firar Sommaren o avslutar med en knytis-måltid.

Cirkeln erbjuder ett avbrott från det linjära tänkandet, en paus för återhämtning, centrering och perspektiv.

 Ta med; kläder du kan röra dig ledigt i och någon dyna att sitta på. Frukt, nötter, ost eller bröd till avslutande fikaknytis o till paus i mitten av kursen.

Anmälan; bekräfta att du kommer genom att skicka ett mejl till mig. 

Tid; 14e juni, kl 16-2030

 Plats; Entrén till Botaniska trädgården (vi kommer sedan ta oss ut i Änggårdsbergen)

Pris; 300kr/200kr(med jobb/övriga). Maxantal är 14 personer.

För frågor går det att nå mig på 0708-474529

I år har det varit en försiktig vår, och någon försommar kan man inte tala om än. Kalla vindar och tunga regnmoln har det erbjudits i Göteborg. Samtidigt har det lett till att naturen långsamt vecklat ut sina blad och blommor, så jag har kunnat njuta av almfrukter, lönnblommor och sommargyllen längre än vanligt. Först i mitten av maj kom mitt havsbadande igång, en sällsynt varm dag bland klipporna ute på Brännö.

Nu kommer sommarsolståndet närmare, men ännu blommar syrenen och fåglarna sjunger från hjärtat rakt ut. Årets kortaste natt, ljusets expanderande crescendo, är två veckor bort. Därefter vänder det och nätterna blir obönhörligen längre igen. Sommaren däremot, värmen och skördarna, har knappt börjat. Efter midsommar lugnar naturen ner sig och en tyngd infinner sig. Blommornas lätthet ersätts av mognande frukt. Ljuset, växternas färgprakt och fågellätena upphör att vara så smärtsamt vackra, hela naturen bäddas in i grönska. Snart hörs studentsången, dop- och bröllopspsalmer. Vinden kommer föra med lukt av grill och öl, doft av syren och rosor. Brinnande ögonblick av karneval, gemenskap och firande. Initieringar och ceremonier för att synliggöra övergångar, hantera växlingen mellan sammanhang och ensamhet.

Runt den 21 juni infaller Sommarsolståndet, när solen står som högst på himlen. Ursprunget till namnet sommarsolstånd kommer från det latinska ordet solstitium, vilket betyder ”solen står still”. Den markerar den längsta dagen på året när solen verkar hänga i luften utan att röra sig. De allra flesta jordbrukskulturer har firat denna tidpunkt, då magin anses vara som allra starkast, med fruktbarhetsritualer och siande inför framtiden.

En variant av detta siande är traditionen att plocka en bukett med 7 eller 9 olika blommor och lägga dem under huvudkudden, med hopp om att drömma om en kommande partner. Läkeörter ska vara mer kraftfulla om de plockas då, likaså källvatten ge extra god hälsa.

Midsommarfirandet som sker i Sverige på en fredag mellan 19e till 26e juni, kommer alltså från dessa traditioner. Det är nog det firande på året som mest bevarat element från förkristen tid. Bland annat har vi resandet av midsommarstången, som kan vara en form av fallisk fruktbarhetssymbol menad att befrukta jorden. Ännu dansar folk runt stången efter att ha klätt den med sommarens grönska, följt av en måltid med förhoppningsvis årets första skörd av potatis och jordgubbar. Det ofta tillhörande alkoholdrickandet får närmast mytologiska proportioner i dionysisk anda, om man nu ska försöka se något rituellt i det hela, där vinterhalvårets mörker ska rensas ut och glömmas.

Midsommarstången står som en länk mellan himmel och jord, vid en tid att hitta balans dem emellan, och även mellan eld och vatten. Solen är som starkast nu, men börjar snart avta i kraft även om den brinner hett ett par månader till, och månens vatten tar över. Med andra ord, sol- och eldguden överlämnar makten till mån- och vattengudinnan. En midsommarceremoni handlar om att lägga grunden för sommaren. Att förnya vårt fokus hur vi vill ha våra liv, att bjuda in vissheten av att vara ett med allt.

Vi har alltså en tid av firande framför oss, av att ära jordens gåvor, av sommarens värme och lekfullhet, av ledighet och återhämtning. För att öppna oss för detta överflöd är det bra att ta sig tid till rening och att släppa taget om gammal sorg, smärta och rädslor. Gå ut i skogen eller sätt dig vid en å, och låt elementen hjälpa dig. Överlämna dina bekymmer till vindarna och låt dem bära med sig allt, ge stressen till solen och låt dess eld smälta allt, lägg dig på jorden och låt sorgen rinna ner i henne och omvandlas till näring, flyt med havets vågor och låt vattnet rena dina rädslor. Vad vi kallar negativitet är livsenergi som stagnerat eller låst sig. Med tillåtande uppmärksamhet och andningens kraft kan energin börja flöda fritt igen, så vi kan höra budskapen livet ger oss.

 

Välkomna till en träff i midsommartid, för grundning, närvaro och firande!

Write a comment

Comments: 0